ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτικά λουκάνικα με πιπεριές

Σπετζοφαι

Τι χρειαζόμαστε: 6 λουκάνικα χωριάτικα Τρικάλων κομμένα σε μέτρια κομμάτια 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια κάθετα 4 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες 4 πιπεριές μεγάλες κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες 2 μελιτζάνες κομμένες σε...

Λουκάνικα παραδοσιακή συνταγή

Τι χρειαζόμαστε : 3 λουκάνικα χωριάτικα (ροδέλες) 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κίτρινη, 1 κόκκινη) 1 κουτί χυμό ντομάτας ή 3 μέτριες ντομάτες φρέσκιες 50 γρ κόκκινο κρασί 1 κ.γ. μπούκοβο 1 κ.γ. πάπρικα...

Μακαρονάδα με χωριάτικα λουκάνικα

 

Υλικά                                                                           


 

  • 500 γραμμ. λινγκουίνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα
  • 250 γραμμ. ασπρομανίταρα κομμένα σε φέτες
  • 1 κλαδάκι φασκόμηλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

 

1.       Αφαιρούμε το περίβλημα των λουκάνικων και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 2΄-3΄.

2.       Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄.

3.       Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 10΄.

4.       Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά και έτσι όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

5.       Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1΄-2΄, να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί.

 

Χωριάτικα Λουκάνικα με πατάτες στο φούρνο

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2-3 χωριάτικα λουκάνικα (400-500γρ)
  • 5-6 πατάτες
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 3-4 κουταλιές μουστάρδα
  • Μυρωδικά-μπαχάρια της αρεσκίας σας (οι συνδυασμοί και τα γούστα είναι άπειρα) Προτιμώ ρίγανη, θυμάρι που ταιριάζουν πολύ με την μουστάρδα.
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 


Πως το κάνουμε:

  1. Αρχικά κόβω τις πατάτες μου ή κυδωνάτες ή σε φέτες για να είναι ποιο λεπτές και να γίνουν ποιο γρήγορα και τις στρώνω στο ταψί μου.
  2. Μετά ρίχνω/πασπαλίζω τις πατάτες μου με τα μυρωδικά/μπαχάρια μου, στύβω το μισό λεμόνι μου κι αραιώνω ελαφρά τις 4 κουταλιές μουστάρδα με μια κουταλιά της σούπας νερό και το ρίχνω πάνω από τις πατάτες.
  3. Ανακατεύω τις πατάτες με τα χεράκια μου να πάει παντού η μουστάρδα και τα μπαχάρια μου.
  4. Κόβω τα λουκάνικα μου σε μεγάλα κομμάτια των 3 εκατοστών και τα ρίχνω κι αυτά στο ταψί μου και ξανά ανακατεύω.
  5. Ρίχνω για αρχή μισό ποτήρι νερό. Καλύπτω το ταψί μου με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 30 λεπτά και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως να ψηθούν οι πατάτες καλά. Αν σωθούν τα υγρά τους τότε συμπληρώνω με λίγο νερό.
  6. Όταν δω πως ψήθηκαν οι πατάτες βγάζω το αλουμινόχαρτο ανεβάζω στους 200 βαθμούς και αφήνω για 10-15 λεπτά έως να σωθούν τα πολλά υγρά (το ελέγχω ενδιάμεσα) και να ροδοψηθούν οι πατάτες μου.
  7. Είναι εύκολο γρήγορο και οικονομικό φαγητό στο άψε σβήσε!!